De ingreep

pcc spaarneVoor de ingreep

Probeer voor de ingreep van de borstvergroting in een zo goed mogelijke lichamelijke conditie te zijn. Dit zal het herstel na de ingreep ten goede komen. Verminder, of beter nog, stop met roken omdat dit gunstig is voor de doorbloeding van het wondgebied en dus de genezing. Hierdoor zal de kans op ongewenste effecten verminderen.

De verdoving

Een borstvergroting operatie vindt altijd plaats onder algehele anesthesie. De narcose wordt uitgevoerd door ervaren anesthesisten die tijdens de operatie worden bijgestaan door daarvoor opgeleide anesthesie medewerkers die u met de modernste apparatuur continu bewaken. Na de operatie wordt de pijnstilling ook door hen verzorgd.

Methode van opereren

Het is mogelijk om een borstprothese via verschillende incisieplaatsen in te brengen. De meest gebruikte techniek is via een incisie onder een borstplooi. Vervolgens wordt er vanuit deze toegangsweg een holte gemaakt onder de borstklier of onder de borstspier. De voor- en nadelen van de beide technieken worden met u besproken tijdens het oriënterende gesprek. Uiteindelijk zult u in onderling overleg met de plastisch chirurg beslissen welke methode voor u het meest geschikt is. Nadat uitvoerig is gekeken of er geen bloedingen in de holte zichtbaar zijn, zal de voor u meest ideale prothese worden geplaatst. Voordat de wond gesloten wordt, zal er een slangetje (wonddrain) in de borst achtergelaten worden. Deze wonddrain zal het ophopen van vocht in de borst voorkomen. De wond wordt gesloten met fijn oplosbaar hechtmateriaal.

De eerste tijd na de ingreep

Direct na de ingreep gaat u naar de uitslaapkamer. In deze uitslaapkamer wordt u nog een tijdje goed bewaakt tot het effect van de narcose is verdwenen. U zult hier ook iets krijgen tegen eventuele pijn of misselijkheid. Na een kort verblijf op de uitslaapkamer wordt u weer teruggebracht naar de afdeling. Op de afdeling wordt u uiteraard regelmatig gecontroleerd door onze gediplomeerde verpleegkundigen. Aan het einde van de dag zal de plastisch chirurg bij u langs komen om te kijken hoe het met u gaat en om de operatie met u na te bespreken. De borsten worden afgeplakt met een zogenaamd schuimverband. Dit is bedoeld om de borstprothesen te ondersteunen en hiermee het operatieresultaat zo optimaal mogelijk te houden.

De eerste dag na de ingreep worden de wonddrains verwijderd en kunt u het ziekenhuis verlaten. Nadat het schuimverband is verwijderd, dient u gedurende een periode van zes weken overdag en ‘s nachts een goed ondersteunende sportbeha te dragen. Indien u dit wenst, kunnen onze secretaresses u helpen bij het zoeken naar de passende beha. Deze zijn ook verkrijgbaar in onze kliniek.

Eventuele pijn kan meestal voldoende worden behandeld met een combinatie van paracetamol 6x per dag 500 mg (of 3x per dag 1000 mg) en Naproxine 500 mg (maximaal 2x per dag). Als dit niet voldoende is, zal uw behandeld arts een ander geneesmiddel voorschrijven.

Wat langer na de ingreep

Na de ingreep is het gedurende zes weken af te raden om zware til- en bukwerkzaamheden te verrichten en om te sporten. Hierdoor kunnen de borstprothesen namelijk van hun plek schuiven. De gebruikte hechtingen zijn oplosbaar. Het wordt afgeraden om de wonden te weken in bad of zwembad of naar de sauna te gaan totdat de wonden goed genezen zijn. Meestal is dit na maximaal zes weken het geval. Na een herstel van zes weken mag u alle activiteiten weer hervatten.

Afspraken voor controles bij de plastisch chirurg worden gemaakt voor de eerste en zesde week na uw ontslag

De ingreep