De ingreep

Voor de ingreep

Probeer voor de ingreep in een zo goed mogelijke lichamelijke conditie te zijn. Dit zal het herstel na de ingreep ten goede komen. Verminder, of beter nog, stop zes weken voor de ingreep met roken omdat dit gunstig is voor de doorbloeding van het wondgebied en dus de genezing. Hierdoor zal de kans op ongewenste effecten verminderen.

Voor de operatie dient het gewicht zo dicht mogelijk bij het streefgewicht te zijn. Vanaf twee dagen voor de operatie is het gebruik van alcohol af te raden, omdat dit de kans op nabloedingen verhoogt. Op de dag van de ingreep komt u naar het ziekenhuis. U mag de avond ervoor vanaf 24.00 uur ’s avonds niets meer eten en drinken. Wilt u zo vriendelijk zijn om het lichaam niet in te smeren met bodylotion of andere crèmes, aangezien de stift die gebruikt wordt om de tekening voor de operatie te maken niet hecht op een ingesmeerde (vette) huid. Voor de operatie is het verstandig om een paracetamol 1000 mg in te nemen. Na de operatie is het van belang dat u zes weken, dag en nacht, een drukcorset draagt. Dit zal de afvoer van wondvocht bevorderen. Tevens dient deze als ondersteuning van de buik. Het drukcorset wordt voor u op maat besteld en is bij ons in de kliniek verkrijgbaar. Eén van onze secretaresses helpt u graag bij het aanmeten van een drukcorset. Eventueel kunt u als alternatief een hoge elastische onderbroek of step-inn via een lingerie winkel aanschaffen.

De verdoving

Een buikwandcorrectie vindt altijd plaats onder algehele anesthesie. De narcose wordt uitgevoerd door ervaren anesthesisten die tijdens de operatie worden bijgestaan door anesthesie medewerkers die u met de modernste apparatuur continu bewaken. Na de operatie wordt de pijnstilling ook door hen verzorgd.

Methode van opereren

Het litteken van de buikwandcorrectie wordt gemaakt in de onderbuik vanaf de linker- tot de rechterheup in een huidplooi. Het litteken kan worden verborgen door de onderbroek of badkleding. Het overtollige huidweefsel wordt losgemaakt van de buik. Eventueel wordt de navel tijdelijk vrijgemaakt. Vervolgens wordt het overschot aan huid weggenomen en gewogen. Hierna wordt de wond gehecht met oplosbare hechtingen. De eventueel vrijgemaakte navel wordt weer teruggezet op zijn oude plek. Voordat de wond gesloten wordt, zal er een slangetje (wonddrain) in de buik achtergelaten worden. Deze wonddrain zal het ophopen van vocht onder de huid van de buik voorkomen. De wond wordt gesloten met fijn oplosbaar hechtmateriaal. De buik wordt verbonden met een verband en het drukcorset. Deze ingreep duurt tussen de 60 en de 120 minuten.

De eerste tijd na de ingreep

Direct na de ingreep gaat u naar de uitslaapkamer. In deze uitslaapkamer wordt u nog een tijdje goed bewaakt tot het effect van de narcose is verdwenen. U zult hier ook iets krijgen tegen eventuele pijn of misselijkheid. Na een kort verblijf op de uitslaapkamer wordt u weer terug naar de afdeling gebracht. Op de afdeling wordt u uiteraard regelmatig gecontroleerd door onze gediplomeerde verpleegkundigen. Aan het einde van de dag zal de plastisch chirurg bij u langs komen en de operatie met u na bespreken. De buik is verbonden met een verband en wordt ondersteund door het drukcorset. Hiermee wordt het operatieresultaat zo optimaal mogelijk gehouden.

De eerste dag na de operatie mag u onder begeleiding het bed uit en als dit goed gaat, mag u verder op eigen gelegenheid kleine stukjes lopen. De tweede dag na de operatie worden de wonddrains verwijderd. U mag dan weer douchen, waarna de wond opnieuw wordt verbonden. Het drukcorset dient u gedurende een periode van zes weken dag- en nacht na de operatie te dragen. Tevens mag u op de tweede dag na de operatie het ziekenhuis verlaten.

Eventuele pijn kan meestal voldoende worden behandeld met een combinatie van paracetamol 6x per dag 500 mg (of 3x per dag 1000 mg) en Naproxine 500 mg (maximaal 2x per dag). Als dit niet voldoende is, zal uw behandeld arts een ander geneesmiddel voorschrijven.

Wat langer na de ingreep

Na de ingreep is het gedurende zes weken af te raden om zware tilwerkzaamheden te verrichten en te sporten. De operatiewonden moeten schoon gehouden worden. U mag hierbij gewoon (kort) douchen. U komt één en twee weken na de operatie voor een wondcontrole en het verwijderen van enkele hechtingen terug in de kliniek in Heemstede. Het wordt afgeraden om de wonden te weken in bad of zwembad of naar de sauna te gaan totdat de wonden goed genezen zijn. Meestal is dit na zes weken het geval. Na het herstel van zes weken mag u alle activiteiten, ook sporten, weer hervatten. Bij een aantal mensen treedt na een buikwandcorrectie een lichte zwelling op van het geopereerde gebied. Dit kan komen door een onderhuidse vochtophoping. Als dit voorkomt, verzoeken wij u een afspraak te maken bij ons in de kliniek. Afspraken voor controles bij de plastisch chirurg worden gemaakt voor de eerste en zesde week na uw ontslag.

De ingreep