De ingreep

Voor de ingreep

Wij verzoeken u een dag voor de ingreep geen alcohol te nuttigen, omdat de ingreep hierdoor iets bloederiger wordt en hierdoor een grotere kans is op blauwe plekken rond de ogen. In verband met het aftekenen van het operatiegebied is het makkelijker geen make-up of crème te gebruiken op de operatiedag. Omdat de verdoving locaal is door middel van injecties, hoeft u niet nuchter te zijn voor de ingreep.

De verdoving

Een onderooglidcorrectie wordt bij voorkeur gedaan onder locale verdoving. Hierbij wordt met een dun naaldje een aantal injecties gegeven in de huid van de onderoogleden. Deze injecties zijn kortdurend onaangenaam en een beetje branderig. Per kant duurt het verdoven ongeveer 20-30 seconden, hierna voelt u geen pijn meer. Aanraking van de huid van de oogleden door de instrumenten en het heen en weer bewegen kunt u wel blijven voelen. In de vloeistof van de locale verdoving zit ook een stof (adrenaline) waardoor de kleine bloedvaten van de oogleden nauwer worden. Hierdoor bloedt het minder tijdens de ingreep. Dit verhoogt het comfort voor u en maakt de ingreep voor de plastisch chirurg overzichtelijker. Als u zich tijdens de ingreep ongemakkelijk voelt of u voelt pijn geef dit dan aan bij het behandelend team, dan wordt hier iets aan gedaan. De onderooglidcorrectie kan worden gedaan onder algehele anesthesie, maar dit komt zelden voor. Wanneer u dit toch wenst, zal hiervoor een meerprijs worden gerekend.

Methode van opereren

Voor de ingreep zal de plastisch chirurg een tekening maken op de onderoogleden. Gebieden met een overschot aan huid moeten extra aandacht krijgen in het ontwerp van de operatietekening. Dit wordt vaak in zittende positie gedaan om een overcorrectie te voorkomen. De littekens worden in één van de natuurlijke plooien rond de ogen gepland, zodat ze zo min mogelijk opvallen na de ingreep. Het gelaat wordt nu gereinigd en afgedekt met steriele doeken. Hierna volgt het moment van de verdoving. Zodra de verdoving is ingewerkt, wordt een klein sneetje gemaakt. Vervolgens wordt de correctie uitgevoerd. Daarna worden kleine bloedvaten met een elektrisch apparaatje dichtgebrand. Dit doet geen pijn, maar ruikt een beetje onaangenaam. Er wordt gecontroleerd of er geen andere ooglidproblemen, zoals een vetophoping of slapte van de ronde oogspier, zichtbaar zijn. Als dat wel zo is dan worden deze verholpen. Voordat de huid wordt gesloten zal eerst een zorgvuldige controle op bloedingen volgen. Het sluiten van de huid gebeurt meestal met een niet-oplosbare hechtdraad. Nadat ook de tweede kant is gesloten wordt het gelaat wederom gereinigd en de wondjes met kleine pleistertjes afgeplakt. Hierna is de ingreep beëindigd. De operatie duurt ongeveer één uur.

De eerste tijd na de ingreep

Een onderooglidcorrectie is een ingreep met een korte genezingsduur. Na de ingreep zullen de oogleden gezwollen aanvoelen. Door het koelen van de oogleden en het rustig aan doen gedurende drie dagen, zult u hiervan niet teveel hinder ondervinden. Direct na de ingreep wordt u naar een ruimte gebracht waar u een koele pakking op het gelaat krijgt. Door de pakking worden de zwelling en bloeduitstorting minder en voelt het minder pijnlijk. Na een uur kunt u naar huis. Het is wenselijk dat u wordt opgehaald. Een zonnebril kan helpen tegen fel licht. Het advies is om het de eerste dagen na de ingreep rustig aan te doen. Een pijnstiller is meestal niet nodig. Eventueel mag paracetamol worden genomen in een dosering van 6x per dag 500 mg (of 3 x per dag 1000 mg). Gebruik geen pijnstillers die de bloedstolling beïnvloeden. U vindt deze informatie op de bijsluiter van de pijnstiller. De zwelling is nooit zo ernstig dat u niets meer ziet doordat de ogen dicht zitten. Na 24 tot 48 uur zijn de zwelling en de bloeduitstorting op zijn hevigst. Hierna trekken deze snel weer weg. Na vijf tot zeven dagen komt u terug in de kliniek voor een wondcontrole waar de hechtingen worden verwijderd. Dit is pijnloos. Zodra de littekens goed zijn genezen, mag u de littekens insmeren met een goede verzorgende crème.

Wat langer na de ingreep

Het kan voorkomen dat de oogleden tot zes weken na de ingreep nog licht gezwollen zijn. Het litteken zal nog rood zijn, maar hierna zal dat steeds minder gaan opvallen. Blijf de littekens goed verzorgen met crème zolang deze rood en zichtbaar zijn. Vaak is het gevoel in de wimpers gedurende twee tot drie maanden verminderd. Dit is vooral merkbaar bij het aanbrengen van mascara.

De ingreep