De ingreep

Voor de ingreep

Wanneer de ingreep onder algehele anesthesie plaatsvindt of door middel van een ruggenprik, zult u voor de operatiedatum een bezoek brengen aan de anesthesist. Alles omtrent de narcose zal deze met u bespreken. Eventueel zal er, indien dat noodzakelijk wordt geacht, nog een aantal vooronderzoeken plaatsvinden. Op de polikliniek anesthesiologie bestaat een inloopspreekuur. Tevens is het mogelijk om een afspraak op deze polikliniek te maken, waardoor de wachttijd op dit spreekuur meestal korter is.

Probeer voor de operatie in een zo goed mogelijke conditie te zijn. Dit zal het herstel ten goede komen en de kans op ongewenste effecten zo klein mogelijk houden.

De verdoving

Een schaamlipcorrectie vindt meestal plaats onder algehele anesthesie of met behulp van een zogenaamde ruggenprik. Het is echter ook mogelijk, wanneer uw voorkeur hier naar uitgaat, om de operatie onder plaatselijke verdoving uit te laten voeren.

Methode van opereren

Voordat u naar de operatiekamer wordt gebracht, komt de plastisch chirurg nog bij u langs om eventuele laatste vragen te beantwoorden. Na het zorgvuldig aantekenen van het overtollige weefsel wordt dit verwijderd, waarna de schaamlippen opnieuw in vorm worden gebracht. De huid wordt daarna gesloten met oplosbare hechtingen.

Meestal duurt de ingreep tussen de 45–60 minuten.

De eerste tijd na de ingreep

Het is normaal dat er gedurende één tot twee dagen na de operatie nog enig bloedverlies optreedt. Het is belangrijk, met name op de dag van de operatie, regelmatig het geopereerde gebied te koelen met ijskompressen. Hiermee kan overmatige zwelling worden voorkomen. Tevens is het belangrijk om na elke toiletgang het gebied na te spoelen met lauw water. De napijn is over het algemeen gering en zonodig goed te bestrijden met een eenvoudige pijnstiller, zoals paracetamol in een dosering van 6x 500 mg (of 3x 1000 mg per dag).

Wat langer na de ingreep

Het lopen en zitten kan gedurende enkele dagen wat oncomfortabel zijn. Over het algemeen kan na twee tot vier dagen het werk weer worden hervat. Probeert u de eerste drie tot vijf weken te voorkomen dat er druk op de schaamlippen komt te staan, zoals bij racen op een racefiets etc. Ook is het verstandig de eerste drie weken geen penetrerend seksueel contact te hebben. De eerste afspraak voor controle vindt meestal twee weken na de operatie plaats . Het is niet noodzakelijk om de hechtingen te verwijderen, omdat oplosbare hechtingen worden gebruikt. Soms blijkt dat een enkele hechting na zes weken nog niet heeft losgelaten. Deze kan dan alsnog bij ons in de kliniek worden verwijderd.

Afspraken voor controles bij de plastisch chirurg worden gemaakt voor de eerste en zesde week na de ingreep.

De ingreep