Acne littekens

Littekens kunnen bij elke vorm van acne ontstaan, maar worden vooral bij de ernstige vormen gezien. Typische acne littekens zijn diepe putjes die vooral op de wangen cosmetisch storend kunnen zijn. Het lichaam maakt bindweefselgebieden aan om de schade aan de huid door acne te herstellen. Dit bindweefsel heeft een andere structuur dan dat van de gewone huid. Dit is zowel te zien als te voelen. Littekens kunnen in de loop van jaren wel iets verbeteren, maar verdwijnen nooit helemaal.
Littekens kunnen wel voorkomen worden door acne op de juiste manier te behandelen.
Bij ernstige vormen van acne is er een reëel gevaar dat uitgebreide littekenvorming optreedt, die grotendeels onherstelbaar is.

Procedure

Het eerste consult
Tijdens het eerste bezoek aan de huidtherapeut zal er een oriënterend gesprek plaatsvinden waarin  duidelijk wordt wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. Het is belangrijk dat u hierbij kunt aangeven wat uw  verwachting van de behandeling is. De huidtherapeut zal u informeren over de reële mogelijkheden ten aanzien van de behandeling. De huidtherapeut stelt  samen met u een persoonlijk behandelplan op. Niet alleen de voordelen, maar ook  de eventuele nadelen (complicaties)zullen worden besproken. Tevens wordt u geïnformeerd over het aantal behandelingen, kosten en richtlijnen. De huidtherapeut zal u ook enkele vragen stellen over uw algehele gezondheid, het eventueel medicijngebruik, de medische voorgeschiedenis en allergieën. Daarnaast is er voldoende ruimte voor overleg en voorlichting.

Wat mag u verwachten van de behandeling
Het resultaat van de behandeling is over het algemeen dat de huid er gladder, rustiger en gezonder uit zal zien. Ontstekingen van de huid verminderen. Van belang is dat u de  adviezen die u van de huidtherapeut heeft gekregen over de dagelijkse verzorging van uw huid, tijdens en na de behandelingen thuis voortzet om een optimaal behandelresultaat te krijgen en te behouden.

Wachttijden
Bij het plannen van deze behandeling wordt zoveel mogelijk met uw wensen rekening gehouden. Meestal kan de acnetherapie binnen twee weken na het eerste consult worden uitgevoerd.

Risico’s
De risico’s bij de behandeling van acnelittekens middels de FormaTK Spark Pro Laser en IPL, Obagi Blue Peel of de Obagi Blue Peel Radiance, worden vermeld onder de hoofdstukken Lasertherapie en Obagi .

Vergoeding ziektekostenverzekeraar
Veelal komen de behandelingen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar, dit is echter afhankelijk van de zorgverzekering. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke rechten op vergoeding u heeft.

Bij problemen
Wanneer u denkt dat er iets niet verloopt zoals het moet (bijvoorbeeld bij roodheid van het behandelde gebied of plotselinge zwelling) of u maakt zich ergens ongerust over, dan kunt u van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur contact opnemen met één van onze office-managers van het Plastisch Cosmetisch Centrum Spaarne (tel. 023-224 8600).

Acne littekens