Acne

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem en ontstaat meestal in de puberteit, maar kan ook op middelbare leeftijd voorkomen. Acne kan zich op uiteenlopende wijzen uiten. Bij de één blijft het bij enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening. Acne berust op een ontsteking van dat deel van de huid waarin zich de talgklier bevindt.

Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. Tijdens de puberteit worden de talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst  groter en produceren meer talg, die bovendien dikker is van samenstelling. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier verstopt. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier, waardoor deze extra nauw wordt. Daarnaast bevinden zich in de talgklieren tal van bacteriën, die zich snel kunnen vermenigvuldigen en de talg omzetten in vetzuren.

Door het opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte talgklierfollikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes (pustels). Behalve dat acne soms pijn veroorzaakt en de huid er slecht uit laat zien, maakt het de mensen die er last van hebben vaak erg onzeker.

Oorzaken

Hoewel er nog steeds onvoldoende bekend is over de exacte oorzaak van acne, is deze meestal te vinden in een combinatie van factoren. De vier belangrijkste factoren zijn:

  • Verhoogde talgproductie
  • Een stoornis in het verhoorningsproces (afschilfering) en een afsluiting van het talgklierkanaal
  • Bacteriën die van nature in het haarzakje en in de talgklieren aanwezig zijn
  • Hormonale veranderingen

Acne