Acne

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem en ontstaat meestal in de puberteit, maar kan ook op middelbare leeftijd voorkomen. Acne kan zich op uiteenlopende wijzen uiten. Bij de één blijft het bij enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening. Acne berust op een ontsteking van dat deel van de huid waarin zich de talgklier bevindt.

Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. Tijdens de puberteit worden de talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst  groter en produceren meer talg, die bovendien dikker is van samenstelling. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier verstopt. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier, waardoor deze extra nauw wordt. Daarnaast bevinden zich in de talgklieren tal van bacteriën, die zich snel kunnen vermenigvuldigen en de talg omzetten in vetzuren.

Door het opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte talgklierfollikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes (pustels). Behalve dat acne soms pijn veroorzaakt en de huid er slecht uit laat zien, maakt het de mensen die er last van hebben vaak erg onzeker.

Oorzaken

Hoewel er nog steeds onvoldoende bekend is over de exacte oorzaak van acne, is deze meestal te vinden in een combinatie van factoren. De vier belangrijkste factoren zijn:

  • Verhoogde talgproductie
  • Een stoornis in het verhoorningsproces (afschilfering) en een afsluiting van het talgklierkanaal
  • Bacteriën die van nature in het haarzakje en in de talgklieren aanwezig zijn
  • Hormonale veranderingen

Procedure

Het eerste consult
Tijdens het eerste bezoek aan de huidtherapeut zal er een oriënterend gesprek plaatsvinden waarin  duidelijk wordt wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. Het is belangrijk dat u hierbij kunt aangeven wat uw verwachting van de behandeling is. De huidtherapeut zal u informeren over de reële mogelijkheden ten aanzien van de behandeling. De huidtherapeut stelt samen met u een persoonlijk behandelplan op. Niet alleen de voordelen, maar ook  de eventuele nadelen (complicaties) zullen worden besproken. Tevens wordt u geïnformeerd over het aantal behandelingen, kosten en richtlijnen. De huidtherapeut zal u ook enkele vragen stellen over uw algehele gezondheid, het eventueel medicijngebruik, de medische voorgeschiedenis en allergieën. Daarnaast is er voldoende ruimte voor overleg en voorlichting.

De behandeling
Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Wanneer de ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan is de behandeling anders dan wanneer het vooral om mee-eters gaat. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook leeftijd en geslacht, bepalen met welke behandeling  zal worden gestart.

De behandeling van de huidtherapeut is met name gericht op het manueel reinigen van de huid. Hierbij worden blackheads (open comedonen) uitgedrukt en bij de whiteheads (gesloten comedonen) wordt met een dunne naald een opening in de huid gemaakt. Hierdoor kan het talg dat in de whitehead zit makkelijker weg. Het doel van de behandeling is om de ontstekingen te verminderen en littekenvorming te voorkomen. Verder geeft de huidtherapeut adviezen over de dagelijkse verzorging van uw huid, hygiëne en er worden tips gegeven die zullen bijdragen aan het verbeteringsproces van de acne. De behandelingen zullen in het begin kort op elkaar volgen, om zo een sneller resultaat te boeken.

Wat mag u verwachten van de behandeling
Het resultaat van de behandeling is over het algemeen dat de huid er gladder, rustiger en gezonder uit zal zien. Ontstekingen van de huid verminderen. Van belang is dat u de  adviezen die u van de huidtherapeut heeft gekregen over de dagelijkse verzorging van uw huid, tijdens en na de behandelingen thuis  voort zet om  een optimaal behandelresultaat te krijgen en te behouden.

Wachttijden
Bij het plannen van deze behandeling wordt zoveel mogelijk met uw wensen rekening gehouden. Meestal kan de acnetherapie binnen twee weken na het eerste consult worden uitgevoerd.

Risico’s
Aan de behandeling bij acne met de manuele reiniging  zijn geen risico’s verbonden. De risico’s bij de (aanvullende) behandeling van acne middels de  Fractional Laser Er;Yag., Obagi Blue Peel of  de glycolzuurpeeling worden vermeld onder de kopjes “lasertherapie, Obagi en glycolzuurpeeling”.

Vergoeding ziektekostenverzekeraar
Veelal komen de behandelingen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar, dit is echter afhankelijk van de zorgverzekering. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke rechten op vergoeding u heeft.

Bij problemen
Wanneer u denkt dat er iets niet verloopt zoals het moet (bijvoorbeeld bij roodheid van het behandelde gebied of plotselinge zwelling) of u maakt zich ergens ongerust over, dan kunt u van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur contact opnemen met één van onze office-managers van het Plastisch Cosmetisch Centrum Spaarne (tel. 023-224 8600).

 

Deel deze pagina

Volg PCC Spaarne via:

Acne