Couperose

Couperose is de aanwezigheid van meestal talrijke gesprongen bloedvaatjes in het gelaat, voornamelijk gelokaliseerd op de wangen, neus en kin. De gesprongen bloedvaatjes kunnen klachten geven zoals branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk. Het is een volkomen onschuldige huidaandoening  die bij vooral mensen met een blanke huid voorkomt. Couperose verdwijnt nooit vanzelf en wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren. Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van couperose zoals onder andere;

– Erfelijkheid
– Alcoholgebruik
– Roken
– Overmatige blootstelling aan de zon
– Temperatuurwisselingen zoals o.a. een saunabezoek
– Bepaalde medicatie kan couperose veroorzaken

Couperose dient niet verward te worden met Rosacea. Bij beide huidaandoeningen is er sprake van uitgezette bloedvaatjes, maar bij Rosacea zijn er tevens rode bultjes en puistjes waarneembaar. Voor de behandeling van couperose wordt gebruik gemaakt van lasertherapie.

Procedure

Het eerste consult
Tijdens het eerste bezoek aan de huidtherapeut zal er een oriënterend gesprek plaatsvinden waarin  duidelijk wordt wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. Het is belangrijk dat u hierbij kunt aangeven wat uw verwachting van de behandeling is. De huidtherapeut zal u informeren over de reële mogelijkheden ten aanzien van de behandeling. De huidtherapeut stelt samen met u een persoonlijk behandelplan op. Niet alleen de voordelen, maar ook de eventuele nadelen (complicaties) zullen worden besproken. Tevens wordt u geïnformeerd over het aantal behandelingen, kosten en richtlijnen. De huidtherapeut zal u ook enkele vragen stellen over uw algehele gezondheid, het eventueel medicijngebruik, de medische voorgeschiedenis en allergieën. Daarnaast is er voldoende ruimte voor overleg en voorlichting.

Voor de behandeling
Uw huid dient gedurende 4 weken vóór tot 4 weken na de laatste laserbehandeling niet blootgesteld te worden aan de zon. De UV-stralen kunnen het pigment in uw huid verstoren. Indien u veel buiten bent en het onvermijdelijk is de zon te vermijden, gebruikt u dan een zonnebrandcrème met een factor 35 of hoger. Ook dient u tijdens de behandelingen geen scrubcrèmes in het te behandelen gebied te gebruiken.

De behandeling
De behandeling wordt uitgevoerd met de laser FormaTK Spark Pro Laser. De huidtherapeut beoordeelt welke methode voor u het meest geschikt is. Het voelt als korte speldenprikjes in de huid en kan gevoelig zijn. Tevens ontstaat er een branderig gevoel.

Wat mag u verwachten van de behandeling
De behandeling heeft doorgaans een cosmetisch goed resultaat. De resultaten kunnen per persoon verschillen. Het effect van de behandeling houdt vaak enkele jaren aan. Wel kunnen er uiteindelijk weer nieuwe vaatjes in de huid ontstaan. Het is in dat geval mogelijk om de laserbehandeling te herhalen.

De eerste tijd na de behandeling
Na de behandeling kan de huid rood of geïrriteerd zijn. Het gevoel is te vergelijken met zonverbranding en kan bij behandeling van een groter gebied enkele uren aanhouden. De huid wordt direct na de behandeling gekoeld. Thuis kunt u indien nodig de huid koelen met een coldpack of koude kompressen. De behandelde huid kan soms korstjes vertonen. Deze zullen binnen zeven tot tien dagen vanzelf wegtrekken. Tevens kan zwelling optreden (zeker bij gebieden rond het oog, de kin en de lip). Koelen kan dit enigszins beperken. Ook de zwelling is tijdelijk en zal binnen enkele dagen verdwijnen. In de meeste gevallen kleuren de behandelde vaatjes donkerder van kleur. Dit is een normale reactie en verdwijnt vanzelf weer.

Wat langer na de behandeling
Het resultaat van de behandeling heeft doorgaans een cosmetisch goed resultaat. De resultaten kunnen per persoon verschillen. Het effect van de behandeling houdt vaak enkele jaren aan. Wel kunnen er uiteindelijk weer nieuwe vaatjes in de huid ontstaan. Het is in dat geval mogelijk om de laserbehandeling te herhalen.

Wachttijden
Bij het plannen van deze behandeling wordt zoveel mogelijk met uw wensen rekening gehouden. Meestal kan de couperosebehandeling binnen twee à drie weken na het eerste consult worden uitgevoerd.

Risico’s
Ernstige risico’s zijn zeer zeldzaam. Soms ontstaat er zwelling of roodheid, maar deze verdwijnt na enkele uren. De eventueel ontstane blaasjes of korstjes zullen binnen enkele dagen verdwijnen.  Indien u in het te behandelen gebied regelmatig last heeft van een koortslip, kan dit verergeren door de laserbehandeling. Wanneer de behandelde huid blootgesteld wordt aan zonlicht, bestaat er een kleine kans op pigmentvlekken; deze zijn meestal van tijdelijke aard.

Vergoeding ziektekostenverzekeraar
Veelal komen de behandelingen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar, dit is echter afhankelijk van de zorgverzekering. Uw zorgverzekeraar kunt u precies vertellen welke rechten op vergoeding u heeft.

Bij problemen
Wanneer u denkt dat er iets niet verloopt zoals het moet (bijvoorbeeld bij roodheid van het behandelde gebied of plotselinge zwelling) of u maakt zich ergens ongerust over, dan kunt u van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur contact opnemen met één van onze office-managers van het Plastisch Cosmetisch Centrum Spaarne (tel. 023-224 8600).

Couperose