Huidveroudering

Wanneer u ouder wordt verandert de huid. De huid wordt slapper, gaat rimpels en plooien vertonen en er kunnen onregelmatigheden en kleurveranderingen ontstaan. Behalve het natuurlijke verouderingsproces bestaat ook de extra snelle huidverandering door overmatige blootstelling aan zonlicht.

In het Engels wordt dit ‘photo-aging’ genoemd. De huid begint vanaf het 30e levensjaar tekenen van veroudering te vertonen. In de loop van de jaren nemen de kenmerken van veroudering steeds verder toe. Een verouderde huid is vaak dun, kwetsbaar, slap (verlies van elasticiteit) en droog.

Deze kenmerken zijn het gevolg van de volgende processen:

– de opperhuid (epidermis) wordt steeds dunner
– de lederhuid (dermis) verandert
– vermindering van bloedvaten in de huid
– vermindering van bindweefsel (collageen) en elastinevezels
– vermindering van het aantal talgklieren (en afname van de functie van de  talgklieren).

Door vermindering en verbrokkeling van de elastinevezels verliest de huid zijn elasticiteit. De verouderende huid vertoont dan ondiepe en diepe rimpels. Veroudering is een natuurlijk proces en kan niet worden gestopt.

De effecten van huidveroudering kunnen echter wèl minder zichtbaar worden gemaakt door de uiterlijke kenmerken van huidveroudering aan te pakken. U zult na de behandeling ervaren dat uw huid strakker, steviger en voller is en aanzienlijk minder rimpels vertoont. Uw huid ziet er vitaler en jonger uit.

Procedure
Tijdens het eerste consult bij de huidtherapeut zal er een oriënterend gesprek plaatsvinden waarin duidelijk wordt wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. Het is belangrijk dat u hierbij kunt aangeven wat uw verwachting van de behandeling is.
De huidtherapeut zal u informeren over de reële mogelijkheden ten aanzien van de behandeling. De huidtherapeut stelt samen met u een persoonlijk behandelplan op. Niet alleen de voordelen, maar ook de eventuele nadelen (complicaties) zullen worden besproken. Tevens wordt u geïnformeerd over het aantal behandelingen, kosten en richtlijnen. Tevens wordt u geïnformeerd over het aantal behandelingen, kosten en richtlijnen. De huidtherapeut zal u ook enkele vragen stellen over uw algehele gezondheid, het eventueel medicijngebruik, de medische voorgeschiedenis en allergieën. Daarnaast is er voldoende ruimte voor overleg en voorlichting.

De behandelmogelijkheden
Er zijn verschillende manieren om huidveroudering te behandelen. De diepte van de rimpels en slapte van de huid is hierbij richtinggevend. De volgende behandelingen of een combinatie hiervan, zijn binnen onze kliniek mogelijk:

Fractional laser Er:Yag van 2949 nm.
– Obagi Medical

Voor de behandeling
Uw huid dient gedurende 4 weken vóór tot 4 weken na de laatste laserbehandeling niet blootgesteld te worden aan de zon. De Uv-stralen kunnen het pigment in uw huid verstoren. Indien u veel buiten bent en het onvermijdelijk is de zon te vermijden, gebruikt u dan een zonnebrandcrème met een factor 35 of hoger. Ook dient u tijdens de behandelingen geen scrubcrèmes in het te behandelen gebied te gebruiken.

De behandeling met de Pixel Q-Switched Fractional Laser
De fractional laser maakt duizenden microscopisch kleine perforaties, waarbij de omliggende huid onbeschadigd blijft. Dit zorgt voor een snelle huidvernieuwing en de aanmaak van nieuw collageen: de structuur en teint van uw huid verbeteren en gezichtslijntjes vervagen. Behandeling met de fractional  laser is de oplossing voor maximaal resultaat met minimale bijwerkingen en hersteltijd. Een behandeling gebeurt doorgaans zonder verdoving. Het voelt als korte speldenprikjes in de huid en kan gevoelig of pijnlijk zijn. Tevens ontstaat er een branderig gevoel. Om de huid te kalmeren na de laserbehandeling wordt deze nagekoeld en daarna met een speciale crème behandeld.Wat mag u verwachten van de behandeling
Het resultaat van de behandelingen zorgt voor een aanzienlijke verbetering van uw huid. Al na één behandeling ziet de huid er frisser, egaler en strakker uit. De resultaten kunnen per persoon verschillen.

De eerste tijd na de behandeling
Na de laserbehandeling  zal de behandelde huid de eerste dagen strak aanvoelen, iets rood, gezwollen en schilferig zijn. Deze verschijnselen verdwijnen doorgaans na een aantal dagen. maar dit kan afhankelijk van de behandeldiepte tot circa zeven dagen duren. Ter ondersteuning van de behandeling raden wij u aan om de eerste week na de behandeling een verkoelende zalf te gebruiken. Na de behandeling mag u de huid vier weken niet blootstellen aan de zon. Wij raden u aan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 35 of hoger te gebruiken.

Wat langer na de behandeling
De uiteindelijke resultaten van de behandeling kunnen per persoon verschillen. Het resultaat van de behandeling zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de structuur en teint van uw huid. Een strakkere,  stevigere, vollere huid die aanzienlijk minder rimpels vertoont. Uw huid ziet er vitaler en jonger uit.

Wachttijden
Bij het plannen van deze behandeling wordt zoveel mogelijk met uw wensen rekening gehouden. Meestal kan de laserbehandeling binnen twee weken na het eerste consult worden uitgevoerd.

Risico’s
Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Soms ontstaan er blaasjes en korstjes in het behandelde gebied. De kans op deze bijwerkingen en kleine littekens is gering bij de nieuwe generatie lasers die de huid door koeling beschermen. Mochten er toch blaasjes en/of korstjes ontstaan, krabt u hier niet aan. Deze zullen dan vanzelf verdwijnen. Indien u in het te behandelen gebied regelmatig last heeft van koortslip, kan dit verergeren door de laserbehandeling. Wanneer de behandelde huid blootgesteld wordt aan zonlicht, bestaat er een kleine kans op pigmentvlekken; deze zijn meestal van tijdelijke aard.

Vergoeding ziektekostenverzekeraar
Veelal komen de behandelingen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar, dit is echter afhankelijk van de zorgverzekering. Uw zorgverzekeraar kunt u precies vertellen welke rechten op vergoeding u heeft.

Bij problemen
Wanneer u denkt dat er iets niet verloopt zoals het moet (bijvoorbeeld bij roodheid van het behandelde gebied of plotselinge zwelling) of u maakt zich ergens ongerust over, dan kunt u van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur contact opnemen met één van onze office-managers van het Plastisch Cosmetisch Centrum Spaarne (tel. 023-224 8600).

Huidveroudering