Littekens

Aan ieder litteken gaat een wond vooraf. Normaal gesproken zal het fysiologische proces van de wondgenezing bij gezonde en gunstige omstandigheden leiden tot een “mooi” en niet verkleefd litteken. Een aantal zaken kunnen dit echter in de weg staan en op grond daarvan kan huidtherapeutische behandeling geïndiceerd zijn. Na een trauma door een ongeval of operatie kunnen littekens overblijven die pijnlijk zijn, jeuken, dikker worden of verkleefd raken aan het onderliggende weefsel.

Procedure

Het eerste consult
Tijdens het eerste bezoek aan de huidtherapeut zal er een oriënterend gesprek plaatsvinden waarin duidelijk wordt wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. Het is belangrijk dat u hierbij kunt aangeven wat uw verwachting van de behandeling is. De huidtherapeut zal u informeren over de reële mogelijkheden ten aanzien van de behandeling. De huidtherapeut stelt samen met u een persoonlijk behandelplan op. Niet alleen de voordelen, maar ook de eventuele nadelen (complicaties) zullen worden besproken. Tevens wordt u geïnformeerd over het aantal behandelingen, kosten en richtlijnen. De huidtherapeut zal u ook enkele vragen stellen over uw algehele gezondheid, het eventueel medicijngebruik, de medische voorgeschiedenis en allergieën. Daarnaast is er voldoende ruimte voor overleg en voorlichting.

De behandeling
Door middel van massagetechnieken kan een verkleefd litteken van de onderhuid losgemaakt worden. Als het litteken hierdoor soepeler wordt, zal de doorbloeding in de directe omgeving van het litteken gestimuleerd worden en de stofwisseling verbeteren. Hierdoor kan vermindering van jeuk, pijn, roodheid en verdikking optreden. Bewegingsbeperkingen kunnen verminderd worden door de opheffing van de verkleving met de onderlaag. De huidtherapeut zal tijdens de behandeling verschillende massagetechnieken toepassen. De eerste behandelingen wordt voorzichtig opgebouwd naar een stevige massage om het litteken soepel te krijgen. Tevens krijgt u adviezen over hoe u zelf uw litteken kunt masseren. Afhankelijk van het soort litteken kan de huidtherapeut, als aanvulling op de massagetechnieken, siliconenpleisters voorschrijven. Deze producten moeten langere tijd gebruikt worden (enkele maanden) en kunnen het litteken soepeler, vlakker en minder zichtbaar maken.

Andere en/of aanvullende manieren om littekens te behandelen:

  • FormaTK Spark Pro Laser en IPL
  • Obagi Blue Peel

Wat mag u verwachten van de behandeling
Het resultaat is afhankelijk van het soort litteken, de conditie van het litteken en de gekozen behandeling. Over het algemeen wordt het litteken soepeler waardoor klachten als pijn, jeuk en een trekkerig gevoel zullen afnemen. Ook zal het litteken vlakker en minder zichtbaar worden.

De eerste tijd na de behandeling
Na de behandeling kan de behandelde huid wat rood zijn. Dit trekt doorgaans binnen enkele uren weg. Ook kan de huid wat pijnlijk zijn en het litteken trekkerig aanvoelen.

Wachttijden
Bij het plannen van deze behandeling wordt zoveel mogelijk met uw wensen rekening gehouden. Meestal kan de littekentherapie binnen twee weken na het eerste consult worden uitgevoerd.

Risico’s
Aan de behandeling met de massagetechnieken zijn geen risico’s verbonden. De risico’s bij de behandeling van littekens middels de FormaTK Spark Pro Laser en IPL of Obagi Blue Peel worden vermeld onder de hoofdstukken Lasertherapie en Obagi.

Vergoeding ziektekostenverzekeraar
Veelal komen de behandelingen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar, dit is echter afhankelijk van de zorgverzekering. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke rechten op vergoeding u heeft.

Bij problemen
Wanneer u denkt dat er iets niet verloopt zoals het moet (bijvoorbeeld bij roodheid van het behandelde gebied of plotselinge zwelling) of u maakt zich ergens ongerust over, dan kunt u van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur contact opnemen met één van onze office-managers van het Plastisch Cosmetisch Centrum Spaarne (tel. 023-224 8600).

Littekens