Pigment

Pigment
Pigment is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Deze cellen bevinden zich in de onderste laag van de opperhuid. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van de opperhuid, krijgt de huid kleur. Onder invloed van zonlicht neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de aanmaak van pigment toe: de huid wordt bruin. Normaal gesproken blijft de kleur van de huid daarbij egaal, op wat sproetjes na. Te veel zon, hormonale invloeden of huidirritatie kunnen het proces verstoren. Het pigment hoopt zich dan op in de huid en er ontstaan onregelmatige verkleuringen. Er zijn veel soorten pigmentvlekken, maar drie varianten komen het meest voor. Dit zijn melasma, post inflammatoire hyperpigmentatie en ouderdomsvlekken.

Procedure
Tijdens het eerste bezoek aan de huidtherapeut zal er een oriënterend gesprek plaatsvinden waarin  duidelijk wordt wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. Het is belangrijk dat u hierbij kunt aangeven wat uw verwachting van de behandeling is. De huidtherapeut zal u informeren over de reële mogelijkheden ten aanzien van de behandeling. De huidtherapeut stelt samen met u een persoonlijk behandelplan op. Niet alleen de voordelen, maar ook de eventuele nadelen (complicaties) zullen worden besproken. Tevens wordt u geïnformeerd over het aantal behandelingen, kosten en richtlijnen. De huidtherapeut zal u ook enkele vragen stellen over uw algehele gezondheid, het eventueel medicijngebruik, de medische voorgeschiedenis en allergieën. Daarnaast is er voldoende ruimte voor overleg en voorlichting.

De behandeling
Er zijn verschillende manieren om pigmentvlekken te behandelen. De diepte van de pigmentvlekken is hierbij richtinggevend. Oppervlakkige en middel diepe pigmentvlekken worden effectief behandeld middels:
. Gepulst licht van 540 of 590 nm. of laserlicht van de Er:Yag van 2949 nm.

Dieper liggend pigment zoals melasma of een zwangerschapsmasker is vaak minder effectief met gepulst licht of de laser te behandelen. Deze kunnen wij effectief behandelen met Obagi:
. Obagi Nu Derm FX
. Obagi Blue Peel

Voor de behandeling
Uw huid dient gedurende 4 weken vóór tot 4 weken na de laatste laserbehandeling niet blootgesteld te worden aan de zon. De Uv-stralen kunnen het pigment in uw huid verstoren. Indien u veel buiten bent en het onvermijdelijk is de zon te vermijden, gebruikt u dan een zonnebrandcrème met een factor 35 of hoger. Ook dient u tijdens de behandelingen geen scrubcrèmes in het te behandelen gebied te gebruiken.

De behandeling
Een behandeling gebeurt doorgaans zonder verdoving. Het voelt als korte speldenprikjes in de huid en kan gevoelig of pijnlijk zijn. Tevens ontstaat er een branderig gevoel.

Wat mag u verwachten van de behandeling
Het resultaat van de behandeling is afhankelijk van de aard van de pigmentatie. De behandeling heeft doorgaans een cosmetisch goed resultaat. De huid zal er rustiger en egaler uitzien.  De resultaten kunnen per persoon verschillen.

De eerste tijd na de behandeling
Na de behandeling kan het branderige gevoel in de huid nog even aanhouden. Het gevoel is te vergelijken met zonverbranding en kan bij behandeling van een groter gebied enkele uren aanhouden. Wanneer nodig wordt de behandelde plek na de behandeling gekoeld. Na de behandeling is het behandelde gebied donkerder verkleurd. Binnen één week trekt dit vanzelf weg. Tevens kan zwelling optreden (zeker bij gebieden rond het oog, de kin en de lip). Koelen kan dit enigszins beperken. Ook de zwelling is tijdelijk en zal binnen enkele dagen verdwijnen.

Wat langer na de behandeling
De uiteindelijke resultaten van de behandeling kunnen per persoon verschillen. De  behandelde pigmentvlekken blijven weg. Wel kunnen er uiteindelijk nieuwe pigmentvlekken in de huid ontstaan. Het is in dat geval mogelijk om de laserbehandeling te herhalen. Om het ontstaan van pigmentvlekken te verminderen is het aan te raden een zonnebrandcrème te gebruiken met een factor 35 of hoger.

Wachttijden
Bij het plannen van deze behandeling wordt zoveel mogelijk met uw wensen rekening gehouden. Meestal kan de pigmentbehandeling binnen twee weken na het eerste consult worden uitgevoerd.

Risico’s
Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Soms ontstaan er blaasjes en korstjes. De kans op deze bijwerkingen en kleine littekens is gering bij de nieuwe generatie lasers die de huid door koeling beschermen. Indien u in het te behandelen gebied regelmatig last heeft van koortslip, kan dit verergeren door de laserbehandeling. Wanneer de behandelde huid blootgesteld wordt aan zonlicht, bestaat er een kleine kans op pigmentvlekken, deze zijn meestal van tijdelijke aard.

Vergoeding ziektekostenverzekeraar
Veelal komen de behandelingen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar, dit is echter afhankelijk van de zorgverzekering. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke rechten op vergoeding u heeft.

Bij problemen
Wanneer u denkt dat er iets niet verloopt zoals het moet (bijvoorbeeld bij roodheid van het behandelde gebied of plotselinge zwelling) of u maakt zich ergens ongerust over, dan kunt u van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur contact opnemen met één van onze office-managers van het Plastisch Cosmetisch Centrum Spaarne (tel. 023-224 8600).

 

Pigment