Rosacea

Rosacea is een afwijking, welke gekenmerkt wordt door roodheid van de huid in met name het gebied rond de neus en wangen.
Er zijn gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctastieën) zichtbaar, maar vaak ook rode bultjes en puistjes. De meeste patiënten die rosacea hebben denken dat ze ‘gewoon’ last hebben van acne. Dit komt met name door de aanwezigheid van de pukkeltjes in het aangedane gebied. Rosacea heeft echter niets met acne te maken. De oorzaak van rosacea is niet bekend, er zijn wel veel oorzaken van verergering van rosacea:

Alcohol en bepaalde voedingsmiddelen
Sommige (vaatverwijdende) geneesmiddelen
Overgevoeligheid (voor bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten)
Stress
Hormonen

Rosacea is een chronische huidaandoening, er is wel een behandelmethode door middel van laser. Tijdens het eerste consult zal de huidtherapeut bepalen welke laserbehandeling voor u het meest geschikt is.

Procedure
Tijdens het eerste bezoek aan de huidtherapeut zal er een oriënterend gesprek plaatsvinden waarin  duidelijk wordt wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. Het is belangrijk dat u hierbij kunt aangeven wat uw verwachting van de behandeling is. De huidtherapeut zal u informeren over de reële mogelijkheden ten aanzien van de behandeling. De huidtherapeut stelt samen met u een persoonlijk behandelplan op. Niet alleen de voordelen, maar ook de eventuele nadelen (complicaties) zullen worden besproken. Tevens wordt u geïnformeerd over het aantal behandelingen, kosten en richtlijnen. De huidtherapeut zal u ook enkele vragen stellen over uw algehele gezondheid, het eventueel medicijngebruik, de medische voorgeschiedenis en allergieën. Daarnaast is er voldoende ruimte voor overleg en voorlichting.

Voor de behandeling
Stel uw huid vanaf 4 weken vóór tot 4 weken na de laatste laserbehandeling niet bloot aan de zon. De Uv-stralen kunnen het pigment in uw huid verstoren. Indien u veel buiten bent en het onvermijdelijk is de zon te vermijden, gebruikt u dan een zonnebrandcrème met een factor (SPF) 35 of hoger.
Gebruik tijdens de behandelingen geen scrubcrèmes in het te behandelen gebied.

De behandeling
De behandeling wordt uitgevoerd met de laser (FormaTK Spark Pro Laser) met gepulst licht van 540nm of met laserlicht van 1064nm. De huidtherapeut bekijkt welke methode voor u het meest geschikt is. Het voelt als korte speldenprikjes in de huid en kan gevoelig zijn. Tevens ontstaat er een branderig gevoel.

Wat mag u verwachten van de behandeling
De behandeling heeft doorgaans een cosmetisch goed resultaat. De resultaten kunnen per persoon verschillen. Het effect van de behandeling houdt vaak enkele jaren aan. Wel kunnen er uiteindelijk weer nieuwe vaatjes in de huid ontstaan. Het is in dat geval mogelijk om de laserbehandeling te herhalen

De eerste tijd na de behandeling
Na de behandeling kan de huid rood of geïrriteerd zijn. Het gevoel is te vergelijken met zonverbranding en kan bij behandeling van een groter gebied enkele uren aanhouden. De huid wordt direct na de behandeling gekoeld. Thuis kunt u indien nodig de huid koelen met een coldpack of koude kompressen. De behandelde huid kan soms korstjes vertonen. Deze zullen binnen zeven tot tien dagen vanzelf wegtrekken. Tevens kan zwelling optreden (zeker bij gebieden rond het oog, de kin en de lip). Koelen kan dit enigszins beperken. Ook de zwelling is tijdelijk en zal binnen enkele dagen verdwijnen. In de meeste gevallen kleuren de behandelde vaatjes donkerder van kleur. Dit is een normale reactie en verdwijnt vanzelf weer.

Wat langer na de behandeling
Het resultaat van de behandeling heeft doorgaans een cosmetisch goed resultaat. De resultaten kunnen per persoon verschillen. Het effect van de behandeling houdt vaak enkele jaren aan. Wel kunnen er uiteindelijk weer nieuwe vaatjes in de huid ontstaan. Het is in dat geval mogelijk om de laserbehandeling te herhalen.

Wachttijden
Bij het plannen van deze behandeling wordt zoveel mogelijk met uw wensen rekening gehouden. Meestal kan de rosaceabehandeling binnen twee a drie weken na het eerste consult worden uitgevoerd.

Risico’s
Ernstige risico’s zijn zeer zeldzaam. Soms ontstaat er zwelling of roodheid, maar deze verdwijnt na enkele uren. De eventueel ontstane blaasjes of korstjes zullen binnen enkele dagen verdwijnen.  Indien u in het te behandelen gebied regelmatig last heeft van een koortslip, kan dit verergeren door de laserbehandeling. Wanneer de behandelde huid blootgesteld wordt aan zonlicht, bestaat er een kleine kans op pigmentvlekken, deze zijn meestal van tijdelijke aard.

Vergoeding ziektekostenverzekeraar
Veelal komen de behandelingen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar, dit is echter afhankelijk van de zorgverzekering. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke rechten op vergoeding u heeft.

Bij problemen
Wanneer u denkt dat er iets niet verloopt zoals het moet (bijvoorbeeld bij roodheid van het behandelde gebied of plotselinge zwelling) of u maakt zich ergens ongerust over, dan kunt u van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur contact opnemen met één van onze office-managers van het Plastisch Cosmetisch Centrum Spaarne (tel. 023-224 8600).

Rosacea