Tatoeage verwijderen

Tatoeages

Tatoeages worden gemaakt door het permanent injecteren van gekleurd pigment in kleine diepe gaatjes in de huid. Veel mensen laten in een bepaalde periode van hun leven een tatoeage zetten, maar soms kunnen er omstandigheden ontstaan waarin men de tatoeage wil laten verwijderen. Voor het verwijderen van tatoeages, beschouwen de meeste artsen tegenwoordig laserbehandeling als een van de beste methoden.

Procedure
Tijdens het eerste consult bij de huidtherapeut zal er een oriënterend gesprek plaatsvinden waarin duidelijk wordt wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. Het is belangrijk dat u hierbij kunt aangeven wat uw verwachting van de behandeling is. De huidtherapeut zal u informeren over de reële mogelijkheden ten aanzien van de behandeling. De huidtherapeut stelt samen met u een persoonlijk behandelplan op. Niet alleen de voordelen, maar ook de eventuele nadelen (complicaties) zullen worden besproken. Tevens wordt u geïnformeerd over het aantal behandelingen, kosten en richtlijnen. De huidtherapeut zal u ook enkele vragen stellen over uw algehele gezondheid, het eventueel medicijngebruik, de medische voorgeschiedenis en allergieën. Daarnaast is er voldoende ruimte voor overleg en voorlichting.

Voor de behandeling
Uw huid dient gedurende 4 weken vóór tot 4 weken na de laatste laserbehandeling niet blootgesteld te worden aan de zon. De Uv-stralen kunnen het pigment in uw huid verstoren. Indien u veel buiten bent en het onvermijdelijk is de zon te vermijden, gebruikt u dan een zonnebrandcrème met een factor 35 of hoger. Ook dient u tijdens de behandelingen geen scrubcrèmes en zelfbruiningcrèmes in het te behandelen gebied te gebruiken.

De behandeling
Voor het verwijderen van tatoeages maken wij gebruik van de Q-Switch laser welke is voorzien van de modernste lasertechniek, namelijk de YAG Laser. De puls van de YAG Laser is precies lang genoeg om de inkt te verwarmen en de huid te ontzien, dit in tegenstelling tot andere (verouderde) lasers.
De laser breekt de tatoeage in de huid af door de pigmenten van de verf in microscopisch kleine deeltjes te schieten. Vervolgens worden deze op natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken. De behandeling zelf is niet pijnloos, maar minder pijnlijk dan het zetten van een tatoeage. Na de behandeling wordt een verband met verzorgende crème aangebracht.
Het pigment breekt in de weken daarna langzaam af. Gedurende de behandelperiode vervaagt de tatoeage steeds meer. Er zijn meerdere behandelingen nodig om alle verfdeeltjes te verwijderen.

Wat mag u verwachten van de behandeling
De uiteindelijke resultaten van de behandeling kunnen per persoon verschillen en is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de diepte, de kleur, de inkt en het type tatoeage. Hierdoor verschillen de resultaten per persoon.

De eerste tijd na de behandeling
Tijdens en na de behandeling kleurt de behandelde huid wit. Binnen 30 minuten verdwijnt dit effect en ziet de tatoeage er weer uit zoals voor de behandeling. Het lichaam moet de inkt nu afbreken en dit duurt enkele weken. Na de behandeling zal de huid rood en gezwollen zijn. Ook zult u een branderig gevoel ervaren. Hiervoor kunt u de huid koelen met een cool pack. Er kunnen korstjes en/of blaartjes ontstaan in het behandelde gebied. Deze zullen vanzelf binnen een week verdwijnen. Krabt u hier vooral niet aan. Tien tot vijftien dagen na de behandeling ziet de huid er weer normaal uit en zult u de resultaten van de behandeling al ervaren.

Wat langer na de behandeling
Het verwijderen van donkere tatoeages geeft goede resultaten, het verwijderen van lichtgekleurde tatoeages is moeilijker. Het behandelde gebied zal een lichtere verkleuring hebben dan de huid daar omheen. De reden hiervan is dat de laser ook de natuurlijke pigmenten aantast. Dit herstelt zich veelal in één a twee jaar waarin de huid bijkleurt.

Wachttijden
Bij het plannen van deze behandeling wordt zoveel mogelijk met uw wensen rekening gehouden. Meestal kan de behandeling voor het verwijderen van tatoeages binnen twee weken na het eerste consult worden uitgevoerd.

Risico’s
Het verwijderen van tatoeages met de Q-switched Nd/YAG laser levert doorgaans hele goede resultaten op. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Bijwerkingen beperken zich veelal tot een rode, geïrriteerde huid tot een week na de behandeling. Soms ontstaan er blaasjes en korstjes.

De kans op deze bijwerkingen en kleine littekens is gering bij de nieuwe generatie lasers die de huid door koeling beschermen. Wanneer de behandelde huid blootgesteld wordt aan zonlicht, bestaat er een kleine kans op pigmentvlekken, deze zijn meestal van tijdelijke aard. Tatoeages verwijderen door middel van de laser is geen wondermiddel, maar wel de enige methode die veelal zonder littekens de tatoeage kan laten verdwijnen.

Bij problemen
Wanneer u denkt dat er iets niet verloopt zoals het moet (bijvoorbeeld bij roodheid van het behandelde gebied of plotselinge zwelling) of u maakt zich ergens ongerust over, dan kunt u van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur contact opnemen met één van onze office-managers van Plastisch Cosmetisch Centrum Spaarne (tel. 023-224 8600).

Tatoeage verwijderen